Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o...
fot. Tomasz Majchrowicz/Getty Images

Cierpisz na dnę moczanową? Tego nie jedz. Te produkty zwiększają stężenie moczanów. Mogą powodować silny ból i sztywność stawów

Wywary mięsne i kostne oraz duże ilości mięsa

W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o niskiej zawartości puryn. Dlatego w diecie chorego na podagrę należy ograniczyć do minimum (maksymalnie 50 g dziennie) produkty zwiększające poziom moczanów, czyli: kiełbasy, podroby, boczek i słoninę, baraninę, dziczyznę, wołowinę, tłuste kawałki wieprzowiny, a także konserwy mięsne i wywary kostne.

Można natomiast spożywać umiarkowane ilości (100 g dziennie) wędlin drobiowych, mięsa kurczaka, indyka oraz królika i kawałki wieprzowiny bez widocznych pasm tłuszczu.

Zobacz również

W obiektywie Internautki - 8 Bieg Króla Eryka Pomorskiego. Nowe zdjęcia

W obiektywie Internautki - 8 Bieg Króla Eryka Pomorskiego. Nowe zdjęcia

Dolnoślązak, Alan Cymbalista zwyciężył w finale Szansy na Sukces. Ależ ma głos!

Dolnoślązak, Alan Cymbalista zwyciężył w finale Szansy na Sukces. Ależ ma głos!

Polecamy

Nadchodzą najlepsze festiwale muzyczne w Polsce. Zobacz, kiedy i gdzie się odbędą

Nadchodzą najlepsze festiwale muzyczne w Polsce. Zobacz, kiedy i gdzie się odbędą

Taryfikator mandatów 2024. Jaki mandat za przekroczenie prędkości dla motocyklistów?

Taryfikator mandatów 2024. Jaki mandat za przekroczenie prędkości dla motocyklistów?

Słupsk: miasto, które zaskakuje na każdym kroku. Co warto tu zobaczyć?

Słupsk: miasto, które zaskakuje na każdym kroku. Co warto tu zobaczyć?