Przepisy na czas epidemii koronawirusa. Jak zrobić w domu chleb, bułki i pizzę?
Przepis na chleb pszenny na zakwasie
Składniki: 830 g mąki pszennej chlebowej 80 g mąki żytniej chlebowej 590 ml wody 20 g soli 40 g gęstego dojrzałego zakwasu (przepis na zakwas na kolejnym slajdzie) Przygotowanie: Połącz zakwas z 90 ml wody, dodaj 130 g mąki chlebowej i 20 g mąki żytniej, wymieszaj w mikserze do uzyskania gładkiego ciasta, przykryj misę folią i odstaw na 12 godz. w miejsce o temperaturze pokojowej, ok. 21 stopni. Wymieszaj w mikserze na wolnych obrotach resztę składników oprócz soli, a gdy się połączą, przykryj misę folią i odstaw na 25 min w miejsce o temp. 24 stopni. Dodaj do misy zaczyn i sól, mieszaj 2-3 min do uzyskania średnio gęstej i elastycznej konsystencji ciasta, po czym odstaw je na 2,5 godziny w miejsce o temp. jw. Po 50 min od wymieszania przeprowadź składanie ciasta, a następnie powtórz te czynności po kolejnych 50 minutach. Podziel ciasto na pół, delikatnie uformuj wstępnie bochenki, przykryj folią i odstaw na 10-20 min. Uformuj bochenki, włóż je do koszyków posypanych mąką i odstaw na 2,5 godz. Przełóż bochenki na blachę i piecz w zaparowanym piekarniku rozgrzanym do temperatury 240 stopni przez 40-45 min, wypuszczając parę, gdy zacznie się brązowienie skórki.