Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Powiat wieruszowski. Smaki Regionu Łódzkiego. Kaczka z jabłkami i miodem

Patrycja Wacławska
Patrycja Wacławska
Wideo
od 16 lat
Kaczka z własnego podwórka, lokalny miód i jabłka z rodzimego sadu – to przepis na sukces kulinarny, jaki poleca Koło Gospodyń Wiejskich Osiek w powiecie wieruszowskim „Osieczanie”.

Jak przygotować kaczkę z jabłkami i miodem podpowiada pani Nina Okoń-Wyder z Koła Gospodyń Wiejskich Osiek.

– Bierzemy całą kaczkę, usuwamy z niej kości – mówi pani Nina. – Nacieramy kaczkę sokiem z cytryny. Obsypujemy ją bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi. Doprawiamy majerankiem. Odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, nadziewamy nimi kaczkę. Kaczkę posypujemy majerankiem, polewamy miodem, okładamy jabłkami.

Nina Okoń-Wyder radzi, by część jabłek do obłożenia kaczki była ze skórką, a część bez skórki.

Kaczkę pieczemy 2,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. W połowie pieczenia przewracamy ją na drugą stronę, polewamy miodem, dosypujemy majeranku. Dopiekamy.

Miód jest oczywiście lokalny, jabłka z rodzimego sadu. No i kaczka – obowiązkowo z własnego podwórka.

Kuchnia powiatu wieruszowskiego jest też doceniana przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Roberta Telusa. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi aktywnie pomaga w promowaniu lokalnych firm i organizacji.

Partnerem Kampanii Promującej Smaki Regionu Łódzkiego jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Powiat wieruszowski. Smaki Regionu Łódzkiego. Kaczka z jabłkami i miodem - Dziennik Łódzki

Wróć na wieruszow.naszemiasto.pl Nasze Miasto