Jak przygotować kaczkę z jabłkami i miodem podpowiada pani Nina Okoń-Wyder z Koła Gospodyń Wiejskich Osiek.
– Bierzemy całą kaczkę, usuwamy z niej kości – mówi pani Nina. – Nacieramy kaczkę sokiem z cytryny. Obsypujemy ją bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi. Doprawiamy majerankiem. Odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, nadziewamy nimi kaczkę. Kaczkę posypujemy majerankiem, polewamy miodem, okładamy jabłkami.
Nina Okoń-Wyder radzi, by część jabłek do obłożenia kaczki była ze skórką, a część bez skórki.
Kaczkę pieczemy 2,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. W połowie pieczenia przewracamy ją na drugą stronę, polewamy miodem, dosypujemy majeranku. Dopiekamy.
Miód jest oczywiście lokalny, jabłka z rodzimego sadu. No i kaczka – obowiązkowo z własnego podwórka.
Kuchnia powiatu wieruszowskiego jest też doceniana przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Roberta Telusa. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi aktywnie pomaga w promowaniu lokalnych firm i organizacji.
Partnerem Kampanii Promującej Smaki Regionu Łódzkiego jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?