MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Wyśmienita młoda kapusta z koperkiem do obiadu. Talerze wracają czyste. Wypróbuj najprostszy przepis na danie z młodej kapusty

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Zasmażana młoda kapusta z koperkiem to idealny dodatek do mięs
Zasmażana młoda kapusta z koperkiem to idealny dodatek do mięs 123rf/rawlik/zdjęcie ilustracyjne
Wyśmienita kapusta zasmażana ze śmietanką to doskonały dodatek do obiadu. Proponuję ci najprostszy przepis na doskonałe i pożywne danie z młodej kapusty. Zrobisz je bez żadnego wysiłku z kilku składników. Młoda kapusta z koperkiem smakuje wybornie i doskonale pasuje do wiosennego obiadu.

W skrócie:

Szukasz najprostszego przepisu na danie z młodej kapusty? To pyszne warzywo można przygotować na wiele sposobów. Popularny jest np. bigos z młodej kapusty, możemy z niej robić także gołąbki, łazanki oraz wyśmienite surówki. Dziś proponuję ci najbardziej podstawowy przepis na zasmażaną kapustę. Nie dodaje się do niej boczku, tylko śmietankę, marchewkę i koperek. To warzywne danie z młodej kapusty doskonale sprawdzi się jako ciepły dodatek do mięsa. Możesz ją podać z młodymi ziemniakami i kotletami – schabowymi albo mielonymi czy piersią z kurczaka. Wystarczy także usmażyć jajko sadzone i prosty, ale pyszny obiad gotowy.

Kapusta zasmażana – przepis podstawowy ze śmietanką

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty,

  • 1 marchewka,

  • 1 cebula,

  • 1 szklanka bulionu,

  • 5 łyżek śmietanki 30%,

  • 1 łyżka mąki,

  • 2 łyżki oleju,

  • pęczek koperku,

  • 2 liście laurowe,

  • kminek, sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić najprostszą zasmażaną kapustę ze śmietanką?

  1. Kapustę umyłam, przekroiłam na ćwiartki i poszatkowałam.

  2. Marchewkę obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroiłam w kostkę.

  3. W garnku z grubym dnem rozgrzałam olej i zeszkliłam cebulę (nie rumieniłam).

  4. Dodałam kapustę i marchewkę. Wlałam bulion i dodałam wszystkie przyprawy. Wymieszałam.

  5. Kapustę dusiłam na małym ogniu do miękkości. Trwa to ok. 10 minut.

  6. W tym czasie na patelni rozgrzałam olej i dodałam mąkę. Wymieszałam na zasmażkę. Dodałam kilka łyżek sosu z gotującej się kapusty i dokładnie wymieszałam. Pod koniec dodałam śmietankę.

  7. Zasmażkę dodałam do kapusty i wymieszałam.

  8. Na koniec dodałam posiekany koperek.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wyśmienita młoda kapusta z koperkiem do obiadu. Talerze wracają czyste. Wypróbuj najprostszy przepis na danie z młodej kapusty - Strona Kuchni

Wróć na wieruszow.naszemiasto.pl Nasze Miasto